Tuesday, December 29, 2009

KEBISUAN

Kebisuan
Menimbulkan kebimbangan
tentang persahabatan
ataupun ikatan perhubungan

bisu membatukan diri
membawa seribu erti
yang mungkin dikau tak fahami
tapi cubalah kau mengerti

yang aku sentiasa menanti
hingga saat ini
apa khabar jauhari
tahukah engkau dirimu dirindui

_anis berpuisi_
di kala sendiri

Wednesday, December 23, 2009

KNOWLEDGE

we dont always get what we want
we did not always want what we got
knowledge is better than wealth
because knowledge looks after you while
you have to look after your wealth
knowlwedge determines your actions while
wealth is determined by your action
and knowledge increases when you use it
but wealth decreases when you use it

speechless

today i felt
speechless,heartless
huh,not feeling well
cant even ring the bell

i tought i am strong
but who am i to said that way
even nail amstrong cant say that
it is not ur way

huh,the lecturer seems focus at me
am i looking so strange today
but i made it to class
even feel like no water in a glass
lets have some lemon grass

FORGIVE ME
FOR MY SICK BELLY..

Tuesday, December 22, 2009

FAHAMILAH.

Kadang-kadang
aku rasa aku selalu sangat mengalah
sehingga apabila kawanku berbuat salah
atau tak endah
biarlah..

Tapi,kadang-kadang bila dah selalu
aku jadi bisu
Walaupun mungkin bukan selalu
Tapi tolonglah..

Hidup bukan untuk diri sendiri
dan janganlah sampai menyakiti
Walaupun tanpa disedari
Tapi kadang kala mimik muka boleh mencerminkan hati
cubalah engkau fahami

Aku bukanlah menyalahkanmu
mungkin sudah takdir begitu
tapi cuka kau berada di tempatku
aku bertanya,kau menempik

Taklah aku balas dengan memekik
diamku juga bukan bermakna aku lemah
tapi cuba ku elak dari buat masalah
takut kalau mulut mencelah
lidah pula membuat helah
cukuplah...sudah banyak kali aku mengalah
aku juga insan yang lemah..
FAHAMILAH......


IN OPERATING SYSTEM CLASS
9.37 AM
WED

perjalanan..

Perjalan hidup
suatu misteri
begitu sukar mencari pasti
walaupun kadang kala dbuai mimpi

yang pasti setiap yang hidup bakal pulang
tiada siapa yang dapat menghalang
dan tiada siapa yang tahu apa yang bakal datang

sukar bila segalanya dalam keraguan
tapi aku bina kepercayaan
dengan segala kekuatan
sukar bila segalanya dalam keraguan
terutama jodoh pertemuan

Sunday, December 20, 2009

Maafkan aku

Aku tak tahu apa yang berlaku
Mungkin kerana ia seesuatu yang baru
Aku jadi takut,risau,buntu
Aku jarang sekali terfikir
Di minda mahupun mimpi
Untuk impian kali ini
Apa yang aku rancang tidak pernah melibatkan hal ini
Alah,muda lagi ni
Ni je alasan aku kalau kalau ditanya soalan begini
Hey,nyampahlah ,apa ni…
Kalau ditanya…
Mungkin kerana situasi hidupku
Yang memerlukan jasaku
Di terapkan kepada keluargaku
Maafkan aku
Andai aku tidak dapat memberikan jawapan padamu
Maafkan aku
Tapi bolehkah engkau buktikan padaku..
Mengapa aku?
Sekali lagi maafkan aku



just after 20 dec 09

Saturday, December 19, 2009

petikan ulama

Wahai sahabatku,pandanglah pemakaman nun di sana
Dan saksikan betapa banyak pusara di dalamnya
Berapa ratus ribu manusia-manusia tidak berdaya
Berbaring di sana di dalam kegelapan

Setiap orang di antara mereka telah membanting tulang
Dan berjuang
Telah terbakar oleh harapan hampa dan ketamakan
Dan pakaian-pakaian gemerlap bertatahkan ratna mutu
Manikam

Mereka mengumpulkan berguni-guni emas dan perak
Merampas nafkah orang ramai
Dan berlumba-lumba dengan tipu muslihat
Mencari wang banyak
Namun,akhirnya dengan penuh keluh penyesalan
Mereka dibaringkan untuk menghadapi ajal

Gudang harta kekayaan mereka penuhkan
Dan di dalam jiwa mereka
Tertanam dalam benih-benih
Ketamakan
Tetapi,akhirnya
Semua itu mereka tinggalkan

Sungguh menyedihkan,dengan tidak terduga-duga
Terjebaklah mereka di pintu kematian
Ada di sana cangkir tanah
Yang akan mereka minum

Wahai sahabatku,renungilah kebimbangan hatimu,
Dan bergegaslah engkau ke pintu taubat
Jika tidak,ketahuilah olehmu
Engkau akan terseksa untuk selama-lamanya…

a good day and a sad ending day

20 december 09
i am turning 20
i feel like a bird that lives far away in the jungle
huhu
what a silent
on 20 december 2009
but thanks a bunch for my friends that wish me
i really appreciate it
and for presents..

thank u so much...
thank u so much...



cry..

Thursday, December 17, 2009

cinta illahi

orang yang cinta Allah itu hilang,
dalam melihat Allah hingga lenyap dirinya,
dan dia tidak boleh
membezakan yang mana penderitaan dan yang mana kesenangan...

Saturday, December 12, 2009

syukur...dapat jua akhirnya..



hari ni

aku dapat

buku yang aku idam
dah 2 bulan

huhu

Wednesday, November 11, 2009

saling merindu..

aku menanti dirimu
pada setiap detik waktu
berharap semoga dengan melihat dirimu
akan terubat rasa rindu

aku sentiasa menanti dirimu
walau kutahu kau jauh dariku
namun ku tahu
kau juga sama denganku
saling merindu...........


~~hati sayu anis-

tercari bayangmu

aku terasa bosan pabila
asyik tercari bayangmu
cuba mencipta suatu antara kita
walau diriku hanyalah seorang perindu

selalau terdetik di hati
agar kita kan saling mengenali
mendalami rasa hati
yang sering mencari-cari
cinta yang sejati

sepi menyelubungi diri
hati jadi tak mengerti
perasaan diri sendiri
kerana kau amat kucintai

anis berpuisi

Monday, November 9, 2009

what's DEAD!!!!

Hari ni merupakan hari yang aku rasa macam serba tak menjadi..erm,projek yg aku nak present hari ni tak betul ,aku dah penat try but it still the same and I have to wait almost half a day for the lecturer..WOW!!the lecturer was awesome…..memang punctual….i am so bored and feel like involved in the crazy world while waiting ……(like dead and then alive).Waiting is my weakness bcoz I don’t like to wait.i don’t even like the word.I hate waiting for someone if I have already make an appointment.Please be punctual and don’t threat me like a wall that just wait and see.I am here,also have my own programme for the day.But,just like what I have mention before “kita hanya boleh jadi perancang”…..walau perancang terhebat di dunia sekalipun,tidak akan berjaya,jika Allah mengkehendaki yang sebaliknya…That’s life anis..take it easy…success is yours…..

ah,itu semua illusiku

hari ini
kubaca novel itu lagi
ah,pertemuan mereka
mencemburui hati ini

si jejaka cuma mendoakan pertemuan kedua
yang diatur illahi
dan ianya terjadi
alangkah bertuahnya diri

aku jadi cemburu sendiri
bilakah aku akan menemuai putera idaman hati ini??


-anis bermonolog-
illusiku
yang membuat aku rindu
untuk bertemu denganmu
dalam illusiku

Sunday, November 8, 2009

di dalam sepi...ini....


ku baca novel ini
bila hati ini sepi
tangisan mengalir di pipi
mengharapkan cinta yang suci

tapi mungkinkah akan ku temui
bila jiwa ini sentiasa sendiri

aku yakin akan cinta illahi
tapi aku juga manusia yang mempunyai perasaan hati
yang ingin dicintai
"adakah akan ku temui??"

hati ini
bila sepi ia berbicara
sendiri~~
-anis-2.30 am
8okt 09

Wednesday, November 4, 2009

hye guyz.....

sometimes life is bored
just like a blank board
that waits to be jot
but thats not an anecdote

hye guyz lets get out
semester break had just out
lets dance and get it loud
and fly on the cloud

guyz..results are going bombastic
for me,this time is realistic
just like eating with chopstick
and a clock's tick

anis is boring
-by anis-
12.14pm

i am "tenang"

rivers,trees and nature
all are beautiful
but human make it like a fool
because they are not mature

maybe..
maybe not
love come and goes
like a salad with a sauce
when finished,get lose

birds are happy
because they are flying happily
but is that the really
just answer by looking at your belly
ha..ha..

rubbish and smokes
all comes from laziness
bcoz human are too genius
creating technology for easiness

not to critis
but just to share some tips
on the way to live like an ice on a lip
look beautiful and test sweet

future cant be seen
but it can be predict
why human are so mean
bcoz they are some drug addict
ha..ha..
(anis mengarut)

laughter,smile and laughter
recipes to make life happier
but for anis it is over
bcoz anis is not a joker

clothes,shoes and accesories
that make woman worries
but just forget it when u are eating cheese
and life will be at ease

mountain,hills and cloud
as high as my dreams in life
to achieve it,bring a work load
surely it will come into ur life

ring ,gowns and flowers
compulsory when we are getting serious
but what does it says
if heart dont say yes

fun,fool,oskol(crazy in persian)
useful when we are alive
but when we are dead
and enter the hereafter world
it is useless..
am i right???

when anis speaks...joviously..
-anis the unexpected
-when she wanna things get started
-coz she thinks she is being suspected
-by everything she is surrounded

ha..ha..
i am in the jovious mode now..
-nur anis-
6.32pm
4nov 09

Tuesday, November 3, 2009

aku gila.....

aku gila
mencapai cita
demi ibu bapa tercinta
aku rela
korbankan bahagia

kerana dirimu amat bermakna
buat diri ini,mama papa
kamulah segalanya
yang aku ada

walau diri kadang kala
mungkin bagimu tak berguna
tapi mama papa
anakmu ini hampir mati mencuba

sehingga kadang kala tidak terdaya
walau sebisa mana pun lidahmu berbicara
dan hati ini kadang kala terluka
tapi jasamu takkan sekali ku lupa

mama papa
doakan kejayaan anakanda
anakanda akan pulang dengan ijazah kelas pertama
khas buatmu ayahanda dan bonda tercinta...

-hati anis berbicara-
mengungkap seribu makna
10.48pm
3nov 09

i cant wait to hug u..dear..



Tiyah..
Rindulah kat Tiyah
Rindu sangat-sangat
Nak tido dengan Tiyah
Nak peluk Tiyah
Nak cium Tiyah

Nanti along balik
Kita main sama-sama ya
kita main sampai penat
kita wat keje sama2

Kita belajar sama-sama
kita solat sama-sama
kita mengaji sama-sama
kita doa sama-sama ya..sayang..

I miss u so much..
adikku sayang..
i cant wait to hug u..
muah.......a flying kiss for u..

Monday, November 2, 2009

kadang-kadang aku pun tak tahan dah.............





Entahlah
Aku kadang-kadang pun tak tahan dah
nak terus melangkah

Tapi aku paksa diri
aku cari kekuatan
di jalan Tuhan
moga diberi kesabaran

Tapi kadangkala aku letih
Penat dengan segala-galanya
Tapi aku xnak mengeluh
Sebab xnak kurang pahala
aku kuatkan niat
lakukan segalanya kerana Allah

Aku abaikan perasaan aku
Aku buang kesedihan aku
Aku campakkan kedukaan aku
Aku biarkan segala kritikan

Sebab aku tahu
mama papa mengharapkan aku
Aku mesti kuat
dan bulatkan tekad

Cuma kadang-kadang diri ini
terasa lemah sendiri
bila penat berdiri
aku usaha mencari
kekuatan diri yang tersembunyi



Tapi semua itu cabaran
Yang akan menemui kejayaan
Aku tak akan pernah berputus harapan
Hanya kepadaNya aku mohon kekuatan..

sedih sendiri..
-anis-
tapi ku tekad bangkit berdiri

Friday, October 30, 2009

semuanya hadir kerana ilham daripadaMu







Pagi ini sungguh indah dan damai
aku melangkah dengan tenang
dan berusaha untuk bertawakkal
dan redha dengan segalanya

Aku sempat untuk mengambil gambar indah
yang dapat kulihat dengan mata ciptaan Allah
dan aku teruskan lagi langkah
dan mencari tempat untuk menelaah

Aku duduk dan mula menyelak nota
tapi hati berkata sudah la anis
dah cukup,masa dah tiba
aku membulatkan tekad
dan bertawakkal kepadaMu ya Allah

Lantas ku capai slip peperiksaan
dan berjalan menuju kejayaan
"mudahkanlah aku menjawabnya ya Allah,hanya kepadaMu aku bermohon,
Engkaulah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani,berkatilah segala usahaku dan
berikanlah aku petunjuk dan ilham dari perbendaharaanMU ya Allah"
doa ku panjatkan
dan aku teruskan perjuangan
dengan tekad dan keazaman....


suara hati,
anis
during exam ..

khas buatmu sahabat yang jauh...

Terima kasih sahabatku
maaf kalau hanya itu yang aku mampu
moga dikau dirahmati selalu
dan hidupmu sentiasa maju

aku doakan kebahagiaanmu
walaupun dirimu jauh berbatu
namun ucapanmu dalam buku
sampai kepadaku

puisi ini khas buatmu
sebagai tanda penghargaan dariku
mengenalimu mungkin takdirku
moga suatu hari kita bertemu

buatmu sahabat...
anis...
Juliet
11.25pm
30okt 09

Thursday, October 29, 2009

sabar ye,kejap je masa berlalu....anis

huh,memang akal manusia itu terbatas
kerana manusia hanya boleh menjadi
seorang perancang
walau perancang terhebat di dunia sekalipun

Ia takkan berjaya jika kalau bukan
Allah yang menentukan
Kita manusia yang sentiasa mengharapkan
agar segala yang dirancangkan
dapat berjalan

berbekalkan kesabaran
menempuhi cabaran
aku doakan kejayaan
di penghujung jalan

duka lara...
nur anis
29 okt09
semalam hanya tinggal kenangan
hari ini aku bangkit kembali
meneruskan perjuangan
mengharapkan redha illahi

Wednesday, October 28, 2009

shopping!!!!!!!!


ini adalah apa yang aku shopping dekat kedai semalam
u know,actually aku dah xnak minum coffee
but this exam week forced me to do so
i want to get 100%marks.
i need it to get an A
but kita kene niat yang utama belajar kerana Allah
tapi kita kene usaha
dan usaha sampai ke titisan darah yang terakhir..
itu prinsipku..
sebenarnya masa semester satu ,hampir setiap hari
aku minum kopi
sampai lecturer aku tanya
awak tido bpe jam ni
tapi aku bohong jugak,aku kata aku tido 5 jam
padahal aku tido 1-2 jam je
dari sekolah lagi aku buat macam tu
sebab aku rasa malas
kalau aku banyak tido
ataupun cukup tido
akibatnya...........
kesan lebam di bawah mataku
tak dapat dilindungi lagi
aku pun tak tahu camne nak hilang
tapi aku suka bekerja
aku rasa aku banyak buang masa kalau aku tido
so,kalau aku xde keje pon lah
aku akan adakan keje
jadi,sekarang kita teruskan bekerja(ish,xinsaf lagi,dah lebam mata pun xsedar(mengenangkan tindakan diriku sendiri))

Tuesday, October 27, 2009

perpustakaan ANIS





Gambar di atas ini menunjukkan salah satu impian aku dalam hidup ini..
Aku nak sangat mempunyai sebuah rumah yang mempunyai satu tingkat untuk library atau bilik khas

Aku nak beli semua buku yang aku minat dan letak kat dalam bilik tersebut ,nanti kalau buku aku dah banyak taklah semak kat meja aku ni @ penuh kat bilik aku .aku boleh susun banyak2 ,dan senang kalau aku nak buka utk orang awam.huh,tapi camne ye,xkan aku nak wat umah aku jadi tempat awam pulak?
No privacy??
Jadi,camne ye…
bantu aku,plz..

Tapi aku ada lagi satu impian pasal buku,aku nak buka kedai buku..
Supaya aku boleh dapat beli semua buku yang aku nak dengan lebih murah dan pada masa yang sama aku dapat supply buku dengan harga yang lebih murah dan dapat menggalakkan orang melayu untuk membaca..

Wahai bangsaku,
Bacalah untuk kemajuan kita,

Bacalah…
Pada pendapat saya,seseorang itu akan bercakap seperti tin kosong jika mereka tak membaca dan bila mereka berbual dengan orang lain maka orang lain tersebut akan dapat menilai sejauh mana tahap pengetahuan yang mereka ada.
Ini akan membuatkan kita senang ditipu dan diperkotak-katikkan oleh bangsa-bangsa lain..

Jadi,bangkitlah bangsaku…ayuh kita bersama membaca demi kepentingan bersama dan dalam menegakkan status bangsa melayu….

muka nak exam...




Hari ni lepas habis exam
Islamic and current issues
Alhamdulilah,tapi ada yang belasah jugak
Belasah apabila dah berfikir selama beberapa seketika
Haha………
Aku terus pergi fakulti lepas exam keseorangan..
Aku merentas masjid,library,fakulti sains,fakulti pendidikan,cict dan blok N24

Aku jejak je kat N24,morgan,tay hock lye and the other Chinese guy
Terus menegur aku
Aku melambaikan tangan
Kerana mereka berada jarak agak jauh dari aku
Dan suara aku tak kan sampai kalau aku cakap

Diorang pun nak pergi fakulti
Aku pun..
Aku pun berjalan lagi ke N28-fakulti sains computer dan system maklumat
Oh,fakultiku…
Apabila tiba morgan and the gang dah ada dalam lif


Mereka ternampak aku yang terhegeh-hegeh berjalan ni
Owh,baiknya mereka
Mereka menunggu aku untuk naik lif bersama
Owh thank u guyz..


Morgan Tanya aku..”u nak pergi mana”
Aku jawab “samalah level 4”
Morgan terkenal dengan memberi salam

Dia selalu bagi salam kat aku
Walaupun kamu bangsa india takpelah
Aku jawab “waalaikummussam”.

Bila sampai tingkat 4
Kami berjalan secara berkumpulan ke bilik pensyarah
Kami berlainan kelas
Jadi kami pun pergi ke bilik pensyarah masing2

Aku seorang pergi jumpa my lovely lecturer(aku keseorangan lagi)
PN.HAWANIAH..
“saya ada soalan nak Tanya puan”kata aku
“ha…duduklah”kata puan
Aku pun duduk dan mulakan bicaraku
“hari tu saya dah buat latihan ni,tapi xsure btol ke x”kata aku
Aku pun memberikan kertas itu kepada puan


Dan selepas itu kitorang bincang2 hampir 2jam..
Lepas tu puan Tanya pasal exam programming aku
Owh,aku jawab “tak tahulah puan,saya lemah skit coding,yang fakta saya oklah”
Yang bahagian C tu erm,banyak belasah jugak puan.
Lepas tu beliau tunjukkan markah test aku dengan assignment..
Alhamdulillah,Ya Tuhanku…
Aku Tanya lagi “puan,ada xdpt A utk subjek ni”
“eh,ada”puan cakap


Owh,(dalam hati aku berazam nak dapat A+)
Aku akan berusaha sampai titisan darah terakhir
Itulah mottoku sejak sekolah lagi bila dlm soal pelajaran..
Lepas tu aku cakap “oklah puan ,terima kasih”
Bila nak keluar dari bilik puan,aku selalu je terlanggar puan punya meja yang ada pasu bunga tu
Aku takut gak
Dah beberapa kali dah
Harap xde ape


Tapi sebab beg aku selalu terlanggar
Memang beg aku besar drpd org
Entahlah aku pon tak tahu apa aku bawa
Tapi apapun lepastu sebelum aku keluar

Aku cakap lagi “terima kasih puan”
Aku harap mendapat berkat dan redha drpd seorang guru
Dan redha Illahi

Itulah kisahku 27 okt09

Monday, October 26, 2009

aku terima nikahnya 2



Hari ni lepas habis exam java programming object oriented
Aku pun pergi kedai potostat
Lepas tu aku pergi makan
Alhamdulillah ..
Lepas tu kitorang check tempat exam utk esok
Terpergi pulak kat kedai buku

Disitu aku dah jatuh cinta
Aku jatuh cinta dengan sebuah buku
Yang tajuknya “aku terima nikahnya 2”
Tapi depan dia ada tulis
“bercinta sampai ke syurga”

Aku dah ada yang aku terima nikahnya 1
Aku nak beli yang 2 punya
Tapi bajet dah xde
Terpaksalah aku tangguhkan dulu hasrat aku

Aku harap bulan depan buka semester
Buku tu ada lagi
Aku nak sangat
Aku nak sangat
Aku harap sangat suatu hari nanti aku dapat beli buku tu

Walaupun bilik aku ni pun dah mcm library tpi
Aku sangat suka membaca
Aku jadi gila
Kerana buku tu

Aku jadi tak menentu
Setiap saat aku teringatkanmu wahai buku idamanku
Aku harap aku dapat memilikimu
Dan aku harap engkau akan menungguku
Untuk membelimu…


peristiwa 26 okt..
huh
Owh..hari ni juga kan
Masa aku study jam 2.30 ptg
Aku dengar mcm buni cicak tapi aku tak tahu dari mana
Mcm dekat je dgn aku
Rupanya cicak tu kat tingkap aku
Aku memang suka study kat tingkap
Aku suka tgk suasana
Lepas tu aku penat
Aku tangkap gambar
Tu memang hobi aku..haha
Aku menjerit dan terus berlari dari meja aku
Sehingga membuat cicak itu pun turut berlari
Aku paling benci cicak
Aku tak suka
Aku tak suka
Aku tak suka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dia masuk dalam bilik aku
Berani btol cicak tu
Rasa nak bunuh je

Saturday, October 24, 2009

kasidah-kasidah cinta


petang tadi
lepas study
aku merehatkan diri
dengan membaca novel pilihan hati

yang tajuknya kasidah-kasidah cinta
ceritanya membuatkan aku gila
aku cemburu dengan cinta mereka
cinta pandang pertama
yang membawa kepada cinta kepadaNya

alangkah indahnya cinta mereka
Seindah kasidah-kasidah cinta
bilakah aku pula akan temui cinta pandang pertama
Alangkah bahagianya..

Friday, October 23, 2009

hari ni 24 okt 12.30 ,oh DIXON...





aku pergi kedai fotokopi DIXON..kat taman universiti


aku pergi untuk fotostat past year paper for islamic and current issues punya paper
kat situ aku tunggu hampir 15 minit
dan aku bayar rm3
lepas tu aku pg tunggu bus balik UTM
dan aku sempat habis sampai bab 6 novel QASIDAH CINTA dalam bus
wallah..best giler cite nye..
huh,,,,kata-kata yang amat puitis...

Thursday, October 22, 2009

hari ni...22 okt

aku sedih sangat
aku baru balik dari fakulti
dan aku balik tanpa kunci
aku penat sangat

mengalir lagi air mataku
huh..ntah knp aku pun tak tahu
aku penat tapi aku nak study
ada jalan nak ambil kunci tapi

hari ini hujan lebat..
nanti tangan terlepas memanjat
tingkap tu aku nak panjat
tapi hari ni rasa gayat

lagipun aku masih dalam baju kurung
tapi tingkat 5 tak kurang
dengan tingginya yang boleh melayang
aku undur kebelakang
xjadi nak mula panjat tiang

tingkat 5 tinggi
kalau jatuh boleh mati
aku takut terlepas tangan je sbb tgah hujan ni

terpaksa aku duduk luar bilik
alhamdulillah ada sikit nota
dan novel kasidah-kasidah cinta
dapat aku baca memenuhi ruang masa yang ada
tak sanggup aku nak bazir masa

air mata ini
selalu mengalir
sejak akhir-akhir ini
tapi hari ini..

aku jumpa Kak Rita
Kak Rita tegur aku dulu
kami bersalam dan berpeluk
"selalu nampak dia ni"kata kak Rita
"memang selalu sendiri ke?"kak Rita tanya lagi
"suka study sorang ye?"kak Rita tanya lagi
"tak,cuma kawan yang lain lebih suka dok bilik"jawab aku
"anis suka baca buku kat library"kata aku lagi

aku jadi suka sangat bila dapat jumpa
Kak Rita dengan kawan-kawannya
hari ini
tudung aku jadi lebih banyak inci
semuanya kerana sebuah pertemuan ini
mereka sudi membimbing ana dalam hal ini
ana syukur Ya Allah
tapi yang penting
mesti sentiasa niat keranaNya
dari situ akan ada istiqamahnya

Aku syukur padaMu
Ramadhan yang berlalu
membawa erti padaku
semuanya berlaku masa

aku pergi program mabiq
di situlah aku bertemu dengan rakan yang soleh&solehah
Dulu aku try selendang bidang 60
tapi aku just nak try kot
tu yang terus tercabut-cabut

Tapi kali ini aku tekad
dan kali ini beza dengan dulu
dulu aku sendiri
yang cuba ingin ubah diri
tapi kali ini aku ada teman membimbing diri

syukur Ya Allah

Wednesday, October 21, 2009

Mungkin tak sengaja,xpelah maafkan je

Aku tak tahu nak kata apa
Orang mengata
Mungkin tak sengaja
Bukan itu sahaja
Memperlekehkan aku juga
Takpelah aku faham kau juga manusia
Kita ada wat dosa
Tapi jangan terlepas dari meminta ampun dariNya

Aku tahu aku lemah
Sebab tu aku mengalah
Cuma aku nak mintak tunjukkan betul dan salah
Apa yang perlu aku kesah
Jika apa yang aku lakukan tiada salah
Tak ku gentar hadapi masalah
Anis sabarlah

Alhamdulillah
Dapat ku menahan je sikap marah
Syukur padaMu ya Allah
Aku jadi dapat tahan marah
Kalau tak dah lama pecah
Tapi tak aku ikutkan nafsu amarah
Kerana ku tahu erti kesabaran
Ku tahu ini adalah ujian
Ujian menguji keimanan dan ketaqwaan


Bagi anis tiada yang mustahil
Kerana anis tak ingin jadi orang yang jahil
Jahil dunia mahupun agama
Dan bagi anis hidup ini hanya sementara
Maut pasti dating menjelma
Cuma tak tahu je nak jemput bila
Semuanya di tangan yang Maha Kuasa
Aku redha akan kehendakNya

Tuesday, October 20, 2009

DIRIMU

KU TUJUKAN BUKU INI BUAT
DIRIKU
DIRIMU
JIWAKU
DAN DIRIMU YANG DIINGATI










semalam mungkin hanya khayalan
mungkin juga masa depan
selalu apa yang aku mimpi
akan jadi kenyataan

ini selalu terjadi kepada aku
sebab tu lah kalau aku mimpi buruk
aku kadang-kadang rasa takut skit
kembali berdoa kepadaNya

aku xnak percaya
sebab mimpi itu cuma mainan tidur
tapi selalu bila kita baca doa
dan berwuduk sebelum tidur

bila mimpi selalunya jadi
tak hari ni,esok lusa
pasti akan jadi
itu selalu berlaku padaku

pengalaman banyak mengajar
mimpi pun kadang2 boleh jadi nasihat
kadang2 boleh jadi apa yang akan berlaku
selalulah macam tu

impianku....bertemu denganmu...
walaupun hanya mimpi
entah kenapa aku yakin ia akan jadi realiti

sombongnya aku!!

kawanku
janganlah kata aku begitu
aku mungkin sombong buatmu
tapi hakikatnya aku ada sebab berbuat begitu

kerana diriku
seorang perempuan yang cuba mencari hala tuju
dan sangat cuba menjaga malu
aku harap engkau fahami diriku

-nur anis-
3.30pm

Monday, October 19, 2009

Diari 20 okt 2009

Diari 20 okt 2009
Walaupun hari ini kehidupan tidak berlaku
Seperti yang telah aku rancang dalam catatanku
Tapi pertemuanku denagn seorang guruku
Telah memberikan aku sesuatu yang cukup bermakna buatku

Aku jadi seorang insan yang lebih bermmotivasi
Yang akan sentiasa cuba meningkatkan diri
Kerana ku tahu hidup ini sangat bererti
Bagi yang sentiasa mencari
Dan jangan mengharap orang memberi

Kerana itu tidak kekal abadi
Hidup sentiasa ada onak duri
Tapi itu semua mengajar diri
Supaya menjadi lebih berdikari

Baru ku tahu ilmu nak “survive” sendiri
Jangan kata gunung berapi
Segala gunung sanggup ku daki
Jangan hanya berteka teki
Sayangilah diri

Berusahalah dengan kaki sendiri
Kelak kamu akan rasa puasnya hati
Segala usaha semoga diberkati
Bukan saja duniawi tapi di sana nanti
Moga kita sentiasa diredhai
Dan dikurniakan cinta yang sejati
Cinta yang tulus suci
Yang pasti akan membahagiakan diri


Nukilan naluri,
-nur anis-
2.04pm
~Biarkan aku sendiri~aku lebih suka begini~
jangan cuba kau dekati~seindah mawar berduri~
~kamu nanti yang merana sendiri~cubalah dengan seikhlas hati~
~dan cekallah dalam menawan mawar berduri~

terima kasih sahabatku

syukurnya aku,Ya Allah,
gembiaku bukan kepalang,
keranaMu aku berpeluang,
mengenali sahabatku yang soleh dan solehah

aku syukur ya Allah
aku jadi insan yang berani berubah
dengan bimbingan kawan yang soleh dan solehah
dan ku tahu semuanya adalah kurnianmu ya Allah

kalau dulu tudungku boleh melayang
kalau angin bertiup kencang
kini ia akan kukuh terpasang
aku syukur kerananya
terasa lebih sempurna di kepala

Aku cintakan kawanku,sayang kamu
yang soleh dan solehah
yang selalu mengajarku betul dan salah
akan ku doakan kamu
segala hajat dan impian dimakbulkan Allah

Semoga suatu hari
kita dipertemukan Allah
Dalam keadaan redhai illahi
hanya kepadaNya ku berserah..

-anis-
12.30 AM
19 okt 09

kalau suatu hari nanti..

mama..papa
kalau suatu hari nanti
kalau ada jejaka yang berjaya menambat hati
seindah mawar berduri

mama,papa
janganlah ikutkan hati ini
kerana anakmu ini
tidak mengerti hal sebegini

mama,papa
tanyalah empunya diri
kenapa dia berjaya menambat hati
sedangkan yang lain ditolak tepi

pasti istimewa empunya diri
yang berjaya menggerakkan hati ini
hati seorang mawar berduri
yang memilikinya hanya yang cekal hati

yang tidak mengenal erti
walau susah bagaimana pun tetap berdiri
semata-mata ingin memiliki mawar berduri
yang durinya sentiasa mengelilingi diri

mama,papa
anakmu ini sentiasa cuba menurutkan apa jua katamu
keputusanmu adalah keputusan anakmu
akan anakmu kenang selalu
apa jua yang telah lalu
mama,papa yang ku cintai selalu..

-anis-
10.45 pm
19oktober 2009

Sunday, October 18, 2009

aku takut..akan..........................





aku membukanya sehelai demi sehelai
lembaran demi lembaran
tiap kali aku lakukan
aku jadi ketakutan

aku jadi tak keruan
aku jadi seperti nak pengsan
huh,dasyatnya buku itu
buku yang membuatkan aku kaku
buntu
apa yang akan berlaku padaku
ketika sakaratul mautku

adakah cahaya akan menerangi wajahku
atau sebaliknya
takut sekali untuk aku mengungkapkannya
takut aku jadi yang tidak tergolong matinya
dalam husnul khatimah yang menjadi idaman setiap jiwa manusia
ketika tiba saatnya
menemui Maha Pencipta

Ya Allah,jauhilah aku
dari perbuatan yang menjuruskan aku
kepada suul khatimah
kerana aku insan yang lemah
yang mengharapkan matiku dalam husnul khatimah

-anis-
8.36Am
19 okt 09

seindah bunga dicipta di dunia

Jangan mudah menerima
pada cinta manusia
kerana kebanyakannya binasa
dusta semata-mata
dan membuatkan kita alpa
dan lalai terhadapNYA

-anis-
10.08 pm
10 okt 09

ikhlas?

kamu datang padaku
ingin menyatakan cintamu
huh,cinta murahanmu?
menunjukkan kerendahan imanmu


jangan harap pada rupamu
aku akan tergoda olehmu
ia akan ditelan masa
hanya agama yang kekal ada
jagalah ia sebaiknya

Kamu kata kamu ikhlas
tapi kamu tak berhak berkias
kerana hanya yang Esa tahu ikhlasmu yang jelas
jangan mengharap cintamu dibalas

jangan ubah pendirianku
ia akan kekal begitu
selalu ku pinta dalam doaku
jadikanlah orang yang mencintaiMu mencintaiku

Aku yakin akan jodoh pertemuan di tangan illahi
Tak perlu dicemari cinta yang dikaburi
oleh tipu daya dunia ini
hanya kepadaNya aku berserah diri

Aku sedar diriku
bukannya Rabiatul Adawiyyah
bukannya Fatimah az-Zahra
Bukannya Khadijah,cinta sejati Rasullullah


Cemburu aku pada Khadijah
Ingin aku jadikan dia sebagai idola
menjadi seorang isteri yang setia
yang sentiasa mendapat keredhaanNya


LUKISAN HATI
NUR ANIS
8.46 PM
18 OKTOBER 2009

Tuesday, October 13, 2009

diari 13 oct dalam hidupku






Ini adalah gambar buku-buku yang aku baru beli hari ini
Aku pun tak tahu kenapa aku beli buku-buku tu
Masa aku beli buku tu
Sebab kelas Simulation and Modelling cancel
Aku nak pergi bank je lepas tu
Tapi entahlah hati ni tertarik pulak nak pergi kedai buku
Jadi aku pun melangkah ke kedai buku
Aku mula-mula tengok satu dulu
Yang pasal tips pilih jodoh
Tapi lepas tu nampak pulak yang dua lagi
Erm,bila totalkan semua macam dah over budget
Tapi berkenan lah
Entahlah tak taw kenapa
Try tanya pak cik kedai
He he..dapat diskaun skit
Terus beli tiga2
Wah,rasa macam ada satu kepuasan dalam diri bila dapat memiliki tiga buah buku tersebut
Macam tak percaya pun ada jugak
Tapi kenapa buku tu
Kenapa tak pasal yg lain
Ok,jadi lepas tu jam 9.45 am ,aku pergi library,print my assignment
Lepas tu berjalan pergi kelas dengan beg plastic di tangan
Aku merentas fakulti sains,fakulti pendidikan,pusat CICT
Blok N28 dan akhirnya Alhamdulillah
Aku sampai ke destinasi yang dituju
Dengan sepantas yang mungkin aku cuba mendaki tangga ke tingkat 5
HUH,doa jelah lecturer tak masuk lagi
Sebab kelas jam 10
Aku tgk jam dah jam 10.09 ni
Dengan pembalut buku plastic yang panjang tu
Rasa macam semua orang pandang pelik kat aku masa aku jalan
Tapi aku xkesah pon
Bukannya aku wat salah
Lepas tu bila aku masuk kelas

Wah ,lecturer tak masuk lagi
Alhamdulillah
Jadi hari ni test
Aku xbaca apa pun pagi ni
Tapi aku dah baca minggu lepas
Harap ingatan ada lagi
Dan Allah memberi ilham kepadaku untuk menjawab

Lepas jawab aku terus hantar
Lepas tu aku karang puisi kat bawah ni
Ntah kenapa tetibe je muncul idea
Aku memang suka mengarang puisi
Aku harap aku dapat bukukannya suatu hari nanti
Aku terlupa nak terbalikkan tajuk buku yang aku baca
Sebenarnya masa aku masuk kelas
Aku tgk lecturer takde lagi
Aku terus baca buku “Aku terima Nikahnya”
Lepas tu aku letak atas meja
Hah terkejut aku bila lecturer aku Tanya
“NAK KAHWIN DAH KE”
Huh,malu giler aku
Terus aku ambil buku tu dan simpan
Erm…lepas tu aku bincang skit dengan project partner aku pasal
Our project documentation
Almost done
But extra work that I have to do
“I must do it faster”I said in my heart
Esok aku ada 2 test
Esok jugak aku kene urus International Student Festival
Very busy
Perhaps I can answer the test well
And I have the confidence to talk in the festival
Aku try cm bese
Aku belasah je omputih tu
Tapi aku try gak check aku punya grammar
Hehe…
Esok aku tak tahu nak pakai ape utk festivalnya
Aku pakai baju kurung jugak
Xkesah;lah org nak kata ape
Be Myself….lah(lg senang kan)
Sebab diorang dah bg aku baju utk pakai
Tapi Mashaallah
Baju kebaya singkat dan jarang
Wane pink lak tu
PErgh……gilerlah…
Malulah Aku
Aku pulang balik baju tu..
Aku cakp “That dress is ugly”
Aku rasa diorang marah
Tapi
Aku ada pendirian..
Anis yang degil-mama aku penah cakap
So,till here..my dear friends..
I hope tomorrow is going to be Okay and
Perhaps no one belittle me
Tomorrow………..

Monday, October 12, 2009

Kalau itu takdirNya

Ya Allah,andai kata,
hidup ini masih ada waktu buatku,
Engkau berikanlah aku peluang,
untuk menatap wajah orang yang mencintaiMu
yang bagiku dia seorang pejuang

Pejuang yang telah membuatkan aku
lebih dekat padaMu
Sekalipun tak pernah bertemu
Tetapi kadangkala terbit rasa rindu

Kalau itu takdirNya
Walaupun hanya sekadar teman yang biasa
aku redha
Cuma aku amat ingin sekali menatap ketulusan wajahnya
Yang selalu membuatkan aku menitiskan air mata
Yang tidak boleh diseka
Tatkala menatap gambarnya

Luahan jiwa,
NUR ANIS
13/10/2009
10.58 AM

Friday, October 9, 2009

PAPA,.....kami semua sayang sangat sangat dekat papa..




ketika kejauhan
masihku hangat kasihmu ayah
betapaku rindukan redup wajahmu
hadir menemaniku

terbayang ketenangan
yang selalu kau pemerkan
bagaikan tiada keresahan

walau hatimu sering terluka
tika diriku terlanjur kata
tak pernah sekali kau tinggalkan
diriku sendirian

ketikaku dalam kedukaan
kau mendakap penuh pengertian
disaat diriku kehampaan
kau setia mengajarku
erti kekuatan

terpancar kebanggaan
dalam senyummu
melihatku berjaya
bilaku kegagalan
tak kau biarkan
aku terus kecewa
dengan kata azimat
engkau nyalakan semangat
restu dan doa kau iringkan

tak dapatku bayangkan
hidupku ayah
tanpa engkau disisi
semua kasih sayang
yang kau curahkan
tersemat dihati.....

Papa,jangan tinggalkan along

aku malu kepadaMu

Di malam ini
malam yang sunyi
tanpa sebarang bunyi
tangisan mengalir mencurahi pipi

tangisan yang ikhlas dari hati
yang terlampau menyesali
kesilapan diri
dan menzalimi diri sendiri

Aku cuba melelapkan diri
tapi perasaan hiba menyelubungi diri
membuatkan diriku berjaga sendiri
mengenangkan kejahilan diri

Ya Allah,aku malu
aku sangat malu kepadaMU
amat malu dengan diriku
terhadap kesilapan yang lalu

Ampunkan aku Ya Allah
Ampunkan aku
aku tidak layak untuk syurgaMu
tapi aku juga tidak sanggup
untuk nerakaMu

Ya Allah,terimalah taubatku
dan berikanlah aku petunjukMu
dan janganlah Engkau pesongkan aku
setelah Engkau berikan petunjukMu

ya Allah,biarkanlah tanganku,lidahku,kakiku
dan semua yang ada pada diriku
bergerak dengan petunjukMU
dan sentiasa berada di landasanMu

aku pohon kepadaMu
dan aku teramat memohon kepadaMu
terimalah taubatku
dan kurniakanlah aku petunjukMu

Nukilan hati,
NUR ANIS BTE NORDIN
11.04 PM
9.10.2009

Tuesday, September 29, 2009

Tatkala aku mengenalimu

Aku tahu ada keikhlasan di hatimu
ia jelas terpancar pada matamu
ingin sekali aku berada di hatimu
biarpun bibir aku tetap membisu

Tatkala aku mengenalimu
aku jadi sedih melihatmu
mengalir airmataku saat itu
mengapa ia berlaku
mungkin ada sesuatu padamu
yang menarik perhatianku

agamamu,yang menarikku
lebih jauh untuk mengenalimu
andai engkau tahu perasaanku
mungkin aku akan jadi lebih jauh darimu
atau mungkin lebih dekat denganmu

aku melihatmu dengan sangat istimewa
entah mengapa perasaan itu menjelma
aku panjatkan doa
teguhkan iman dan taqwa dalam jiwa

kuatkanlah cintaku padaMu Ya Allah
Engkaulah cinta yang agung
yang pasti akan membahagiakan
pada sesiapa yang memilikinya

Lupakanlah aku akan cinta manusia
cinta yang palsu semata
Mungkin pula hanya kerana harta dan rupa
Tapi cinta padaMu adalah yang paling mulia

aku mengharapkan cinta dariMu
tolonglah aku mengecapinya
teguhkanlah akudari godaan dunia ini
kerana aku hamba yang lemah
yang cuba memperbaiki diri

Ampunkan segala dosaku Ya Allah
Ya Allah,jadikanlah hatiku sentiasa ingat padaMu
bukan pada makhluk ciptaanMu yang
mungkin telah menarik perasaanku
jadikanlah hatiku ini
hati yang sentiasa meletakkan
cinta padaMu
di tempat yang paling tinggi
paling mulia
dan yang paling disanjungi

Ya Allah,ampunkanlah dosaku
dosa hambamu yang hina ini....

luahan hati,
NUR ANIS
30 september 2009
2.37 A.M

Monday, September 28, 2009

Hakikat seorang wanita

Hakikat seorang wanita - akal wanita senipis rambutnya

Jangankan lelaki biasa,nabi pun terasa sunyi tanpa wanita.
Tanpa mereka, fikiran dan perasaan lelaki akan resah.
Masih mencari walau ada segalanya.
Apa yang tiada dalam syurga?
Namun adam tetap rindukan hawa.

Dijadikan wanita daripada tulang rusuk yang bengkok.
Untuk diluruskan oleh lelaki.
Tetapi seandainya lelaki itu sendiri tidak lurus,
Mana mungkin kayu yang bengkok menghasilkan bayang yang lurus.

Luruskanlah wanita dengan jalan yang ditunjuk oleh Allah,
Kerana mereka diciptakan sebegitu rupa oleh Allah.
Didiklah mereka dengan panduan darinya.
Jangan cuba menjinakkan mereka dengan harta, kerana nantinya mereka semakin liar.
Janganlah hiburkan mereka dengan kecantikan, kerana nantinya mereka
akan semakin derita.
Kenalkan mereka kepada Allah, zat yang kekal. Di situlah punca kekuatan
dunia.

Akal senipis rambutnya, tebalkanlah ia dengan ilmu.
Hati serapuh kaca, kuatkanlah ia dengan iman...
Perasaan selembut sutera, hiasilah ia dengan akhlak.

Suburkanlah ia kerana dari situlah nantinya...
Mereka akan lihat nilaian dan keadilan Rab...
Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan..
Ia bukan diskriminasi Allah...sebaliknya di situlah kasih dan sayang
Allah...

Wanita yang lupa hakikat kejadiannya...
Pasti tidak akan terhibur, dan tidak akan menghiburkan...
Tanpa iman, ilmu dan akhlak..mereka tidak akan lurus...
Bahkan akan semakin membengkok...
Itulah hakikatnya andai wanita tidak kenal Rabbnya...

Bila wanita menjadi derhaka...pasti dunia lelaki akan menjadi huru
hara....
Lelaki pula janganlah mengharapkan ketaatan semata-mata.! ..
Tapi binalah kepimpinan...
Pastikan sebelum wanita menuju ilahi, pimpinlah diri kepadanya...
Jinakkan diri kepada Allah...
Nescaya akan jinaklah segala-galanya di bawah pimpinanmu...
Janganlah mengharapkan isteri semulia Fatimah Az-Zahra'
Seandainya dirimu tidak sehebat saidina Ali karamallahuwajhah

jodoh

Tidak, jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa2 kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa2 lewat sembahyang. Allah mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar2 mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah.

Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah(walaupun sebenarnya tak mewah) terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tgh2 bandar raya.

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar2 membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda, pasti ada baik buruknya.

Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di samping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing2 padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah dulu. Jika rasa2 belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak2, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar2 mengerti tuntutan2nya.

Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus2 bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia2nya.

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. "

jatuh cinta

Jatuh yang tidak ada orang simpati ialah jatuh cinta. Sebab jatuh cinta indah, tidak macam jatuh tangga atau jatuh pokok, sakit. Cinta banyak perkara cinta. Tidak ada siapa pun yang dapat larikan diri daripada mencintai dan dicintai. Kemuncak cinta, ada orang masuk syurga kerana cinta dan tidak kurang ramai orang yang akan dihumbankan ke neraka gara-gara cinta. Cinta yang begaimana boleh bawa seseorang ke syurga dan kenapa ada yang masuk neraka lantaran kerana cinta?

Cinta, rasa yang ada dalam hati yang tidak boleh disukat-sukat. hati yang merasainya, sehingga boleh terhibur atau terseksa kerananya. Datangnya dari dua sumber yakni dari nafsu dan dari Allah.

Cinta yang diilhamkan oleh nafsu berlaku bila hati kotor, sering melakukan dosa dan tidak pula bertaubat. Sifat-sifat keji seperti sombong, ujub, riak, gila puji, hasad dengki dan lain-lain sifat jahat bersarang dalam hati tidak dikikis, maka ketika itu nafsulah yang akan jadi Tuhan dalam diri sehingga apa saja yang dilakukan mengikut arahan nafsu. termasuk dalam meletakkan cinta, ukuran yang diberi dan sebab jatuh cinta pun ikut selera nafsu.

Lelaki akan jatuh cinta pada perempuan yang mendedahkan kecantikannya hingga tubuh badan perempuan itu sudah tidak terlindung lagi pada pandangan nafsunya. Cinta diberi ialah untuk mengisi keinginan nafsu seks lelaki kepada perempuan. begitu juga wanita, jatuh cinta sebab lelaki kaya, handsome bergaya, ada jawatan dan lain-lain keistimewaan yang disenangi oleh nafsu. lantas cinta diberi dengan harapan mereka dapat tumpang kemewahan dan kesenangan hidup lelaki tersebut. Jelasnya, cinta yang datang dari nafsu ditujukan untuk kesenangan nafsu semata-mata.

Bila bertaut dua cinta yang dilahirkan oleh nafsu yang punya kepentingan masing-masing maka berlangsunglah babak-babak melahirkan rasa cinta. Dari surat menyurat, telefon, ziarah, keluar makan-makan, berdua-duaan di taman bunga, dalam keadaan saling rindu merindukan.. Ketika itu tak ada lain dalam ingatan melainkan orang yang dicintai. Sehari tak jumpa atau tidak telefon rasa berpisah setahun. Sudah tidak malu pada orang sekeliling, apa lagi pada Allah yang Maha Melihat. Lagi mereka tidak ingat dan takut. Lantaran itu mereka sanggup buat apa saja untuk membuktikan kecintaan pada pasangan masing-masing.

Hatta yang perempuan sanggup serah maruah diri konon untuk buktikan cinta pada lelaki. Yang lelaki pula rela bergolok bergadai untuk memberikan kemewahan pada perempuan sebagai bukti cinta. Akhirnya bila yang perempuan telah berbadan dua, lelaki serta merta hilang cintanya. habis manis sepah dibuang. Kalau pada lelaki pula, ada duit abang sayang, tak ada duit abang melayang. Kalau pada suami pula, isteri seorang suami disayang, bila hidup bermadu kasih pada suami

Itulah falsafah cinta nafsu yang melulu. Cintanya hanya selagi nafsu ada kepentingan. Cinta inilah yang banyak melanda orang muda yang dilambung asmara. Hingga sanggup buat apa saja, sekalipun bunuh diri, kalau kecewa dalam bercinta. Walhal sedap dan indahnya sekejap. Sakitnya lama, sakit yang paling dahsyat ialah di neraka kelak. Inilah kemuncak cinta yang paling malang dan memalukan.

Cinta nafsu kalau pun boleh bersambung sampai membina rumahtangga ia tetap akan menyeksa. Kerana suami akan cinta pada isteri selagi isteri masih muda, seksi dan manja. Yakni selagi nafsu dapat disenangkan. Bila isteri tua, kulit berkedut, tampal make-up lagi hodoh, rambut putih dan gigi pun sudah banyak gugur seperti opah, badan pun sudah kendur, maka cinta suami akan beralih pada gadis muda yang menarik. Sekaligus hilanglah cinta suami. Menderitalah isteri yang hilang perhatian suami apalagi kalau terang-terang depan mata suami kepit perempuan lain, lagilah isteri terseksa.

Begitu juga si isteri. Cintakan suami selagi suami boleh membahagiakan dan menunaikan segala keinginan nafsu. Selagi suami kasih dan sayang padanya. Andainya suami hilang kuasa, jatuh miskin, masuk penjara atau suami kahwin lagi seorang maka serta merta hilang cinta pada suami. Sebaliknya berbakul-bakul datang rasa benci pada suami yang dulu dipuja tinggi melangit. Begitu mudah cinta bertukar jadi benci. Akibatnya berlakulah pergaduhan, masam muka, kata-mengata, ungkit mengungkit, suami tidak pedulikan isteri dan isteri pun hilang hormat pada suami. Rumahtangga panas dan menunggu saat untuk ditalqinkan ke kubur perceraian. Ketika itu tak ada lagi pujuk rayu, cumbu mesra sebagaimana waktu cinta tengah membara. Maka doktor yang menulis pun dituduh merendahkan wanita, jangan marah tau.

Itulah gara-gara cinta nafsu yang sudah menyusahkan manusia di dunia lagi.

Sebaliknya cinta yang dialirkan oleh Allah ke dalam hati, itulah cinta yang benar, suci lagi murni. Cinta yang bukan diukur ikut pandangan mata, tapi ikut pandangan Allah. Ia bersebab kerana Allah dan cinta diberi pun untuk dapat keredhaan Allah. Cinta begini tiada batasannya. Tidak pula kenal jantina dan kedudukan. Dan cinta lahir hasil dari sama-sama cinta pada Allah.

Boleh berlaku pada lelaki dengan lelaki, perempuan dengan perempuan, lelaki dengan perempuan, antara murid dengan guru, suami dengan isteri, sahabat dengan sahabat, rakyat dengan pemimpin, antara umat dengan Nabinya dan yang paling tinggi antara hamba dengan Tuhannya.

Kalau berlaku antara lelaki dengan perempuan yang tidak diikat oleh tali perkahwinan, mereka tak akan memerlukan untuk berjumpa, bercakap atau melakukan apa saja yang bertentangan dengan kemahuan Allah. Cinta mereka tidak akan dicelahi oleh nafsu berahi. Sebaliknya cinta itu ialah tautan hati yang berlaku walaupun tak pernah kenal atau baru kenal tapi hati rasa sayang dan rindu. Hati sedih kalau orang yang dicintai ditimpa susah, senang kalau yang dicinta itu senang. Sanggup susah-susahkan dan korbankan diri untuk senangkan orang yang dicintai.

Cinta yang begini ada diceritakan dalam hadis, iaitu seorang lelaki yang bertemu dan berpisah dengan sahabatnya kerana Allah maka mereka akan mendapat perlindungan ‘arasy Allah di padang mahsyar nanti, hari di amana masing-masing orang mengharap sangat lindungan dari matahari yang sejengkal saja dari
kepala.

Kalau berlaku antara suami isteri maka isteri akan letak seluruh ketaatan pada suami, berkhidmat dan melayan suami tanpa jemu-jemu. Sama ada waktu suami tunjukkan sayang atau masa suami marah-marah. Sama ada suami kaya atau miskin, atau suami kahwin lagi, cinta isteri pada suami tidak belah bagi. salah satu contohnya penderitaan mengundang bahagia. Kerana cintanya pada suami datangnya dari Allah hasil dari ketaqwaan isteri. Datanglah ribut taufan, angin putting beliung melanda rumah tangga, isteri tetap memberikan cintanya yang utuh dan teguh.

Begitu juga suami, cinta pada isteri tidak kira isteri itu muda atau tua. Samada pada hatinya. Selagi isteri taat pada Allah, isteri tetap dikasihinya. Kalau dia ada empat isteri, tentulah isteri-isteri akan tertanya-tanya, pada isteri manakah yang suami paling cinta? Kalau cinta itu bersumber dari Allah, tentu isteri yang paling taqwalah yang paling layak dicintai oleh suami lebih dari isteri-isteri lain. Sebagaimana Rasulullah lebih mencintai Aisyah kerana taqwa Aisyah lebih tinggi dari istei-isteri lain. Rasulullah saw akui sendiri hanya bersama Aisyah saja, dalam satu selimut baginda pernah diberi wahyu. Tapi tidak pernah berlaku semasa baginda satu selimut dengan isteri-isteri yang lain.

Sumber cinta yang datang dari Allah akan meletakkan Allah yang paling tinggi dan utama. Bila berlaku pertembungan antara cinta Allah dengan cinta pada makhluk maka cinta Allah dimenangkan. Misalnya seorang isteri yang cinta suaminya. Tiba-tiba suami larang isteri melakukan ketaatan pada Allah dalam hal tutup aurat, walhal tutup aurat itu Allah tuntut. Maka kecintaan pada Allah itu akan mendorongnya untuk laksanakan perintah-Nya walaupun suami tidak suka ataupun terpaksa kehilangan suami. Sanggup dilakukan sebagai pengorbanan cintanya pada Allah. Sebaliknya kalau dia turut kemahuan suami ertinya kata cinta pada Allah hanya pura-pura, cintanya bukan lagi bersumberkan Allah tapi datang dari nafsu.

Cinta yang datang dari Allah menyebabkan seseorang cukup takut untuk melanggar perintah Allah yang kecil, apalagi yang besar, lagi dia gerun. Seorang yang sudah dapat mencintai Allah, cinta yang lain-lain jadi kecil dan rendah padanya.

Sejarah menceritakan kisah cinta Zulaikha terhadap Nabi Yusuf. Sewaktu Zulaikha dibelenggu oleh cinta nafsu yang berkobar-kobar pada Nabi Yusuf, dia sanggup hendak menduakan suaminya, seorang menteri. Bila Nabi Yusuf menolak keinginannya, ditariknya baju Nabi Yusuf hingga terkoyak. Akibat dari peristiwa itu Nabi Yusuf masuk penjara. Tinggallah Zulaikha memendam rindu cintanya kepada Yusuf.

Penderitaan cinta yang ditanggung oleh Zulaikha menyebabkan dia bertukar dari seorang perempuan cantik menjadi perempuan tua yang hodoh. Matanya buta kerana banyak menangis terkenangkan Yusuf, hartanya habis dibahagi-bahagikan kerana Yusuf. Sehingga datanglah belas kasihan dari Allah terhadapnya. Lalu Allah mewahyukan agar Nabi Yusuf mengahwini Zulaikha setelah Allah kembalikan penglihatan, kemudaan dan kecantikannya seperti di zaman gadisnya. Peliknya, bila Zulaikha mengenal Allah, datanglah cintanya pada Allah sehingga masanya dihabiskan untuk bermunajat dengan Allah dalam sembahyang dan zikir wirid sehingga terlupa dia hendak melayan kemahuan suaminya Yusuf yang berhajat kepadanya. terpaksa Nabi Yusuf menunggu Zulaikha menghabiskan sembahyangnya, hingga hampir hilang kesabaran Nabi Yusuf lantas ditariknya baju Zulaikha sehingga koyak; sebagaimana Zilaikha pernah menarik baju Nabi Yusuf seketika dulu.

Begitulah betapa cinta yang dulunya datang dari nafsu dapat dipadamkan bila dia kenal dan cinta pada Allah. Cinta Allah ialah taraf cinta yang tinggi. Kemuncak cinta ini ialah pertemuan yang indah dan penuh rindu di syurga yang dipenuhi dengan kenikmatan.

Cinta pada Allah akan lahir bagi orang sudah cukup kenal akan Allah. Kerana cinta lahir bersebab. kalau wanita cinta pada lelaki kerana kayanya, baiknya, tampan dan sebagainya dan lelaki cinta wanita kerana cantik, baik, lemah lembut dan sebagainya maka bagi mereka yang berakal akan rasa lebih patut dicurahkan rasa cinta pada Allah kerana segala kenikmatan itu datangnya dari Allah.

Ibu bapa, suami, isteri, sahabat handai dan siapa saja yang mengasihi dan mencintai kita, hakikatnya itu semuanya datang dari Allah. Kebaikan, kemewahan dan kecintaan yang diberikan itupun atas rahmat dan kasihan belas Allah pada kita. Sehingga Allah izinkan makhluknya yang lainnya cinta pada kita. Walhal Allah boleh bila-bila masa menarik balik rasa itu dari hati orang-orang tadi kalau Allah mahu.

Allah yang menciptakan kita makhluk-Nya, kemudian diberinya kita berbagai-bagai nikmat seperti sihat, gembira, dan macam-macam lagi. Samada masa kita ingat pada-Nya ataupun masa kita lalai, tetap diberi-Nya nikmat-nikmat itu. Begitulah, kebaikan Allah pada kita terlalu banyak sebagaimana firman-Nya: yang bermaksud:

“Kalau kamu hendak menghitung nikmat-nikmat Allah, nescaya kamu tak terhitung.”

Besar sungguh jasa Allah dari menciptakan, menghidupkan dan memberi rezeki, suami, isteri, rumah dan macam-macam lagi yang dengannya kita boleh lalui kehidupan dengan aman bahagia. Alangkah biadapnya kita kalau segala pemberian Allah itu kita ambil tapi lupa untuk ucapkan terimakasih, lupa pada yang memberi. Walhal, Allah boleh saja menyusah dan menyenangkan kita dengan kehendaknya.

Oleh itu orang yang betul kenal dan beradab, dia malu pada Allah. malah kerana malunya itu dia tidak nampak yang lain lebih hebat dari Allah. Cintanya tertumpu pada Allah, dan penyerahan diri pada Allah sungguh-sungguh. Setiap saat menanggung rindu lalu masanya dihabiskan untuk berbisik-bisik dengan kekasihnya. Sehingga kerana terlalu mendalam cinta pada Tuhan ada hamba Allah yang berkata, “Wahai Tuhan, aku mencintai Engkau bukan kerana takutkan neraka-Mu. tapi kerana Zat-Mu, ya Allah. Aku rela masuk neraka kalau itulah kemahuan-Mu.”

Itulah rintihan hati seorang wali perempuan Rabiatul Adawiyah dalam munajatnya dengan Allah. Dia menyatakan dua cinta tidak boleh duduk dalam satu hati. Bila cinta Allah sudah penuh dalam hatinya, maka tidak ada tempat lagi untuk cinta selain dari itu.

Ada orang mangatakan: “jika kau berikan hatimu ataupun cintamu pada manusia nescaya dia akan merobek-robekkannya . tapi kalau hati yang pecah itu diberikan kepada Allah nescaya dicantum-cantumkan- Nya. Ertinya cinta dengan Allah pasti berbalas. Dan Allah tidak membiarkan orang yang dicintai-Nya menderita di akhirat.”

Jadi seorang yang bijak dan beradab akan meletakkan kecintaan yang besar pada Allah, pada Rasulullah dan barulah pada makhluk-makhluk lain di samping-Nya. Itulah perletakan cinta yang betul dan menguntungkan di dunia dan juga di akhirat. Itulah dia cinta kita pada Allah swt yang patut kita letakkan.

Friday, September 18, 2009

i just love that innocent face!!



Just have a look at the pictue above..
i do not know...in my life..
i really like to see an innocent face..
because it is so i dont know how to describe it
i like it..
especially a baby..
a baby always has innocent face..
and i always make an assumption that
people that has an innocent face is always good and kind
and also has a very good personality..
i enjoy knowing a person with a golden heart..
and i really hope that in my life i will found someone that is so generous..
u know ,its all about attitude actually..
and i also remind myself frequently that i also must be better in my attitude and
everything in my life in order to be a better person..

Sunday, September 13, 2009

IZINKAN AKU ..ya ALLAH

Ramadhan sudah hampir melabuhkan tirainya,
kian jauh ingin meninggalkan kita,
adakah kita akan bersua lagi dalam ramadhan yang akan tiba,
tersentuh jiwa tatkala ramadhan tiba di penghujungnya,

Tapi biar pun jika ramadhan berakhir nanti,
biarlah jiwaku ini terisi,
biarlah jiwa yang selama ini kosong,
menjadi jiwa yang hidup dengan cintaMu ya Allah

hanya cinta daripadaMu cinta yang sejati,
cinta yang sebenar-benarnya cinta,
semoga aku akan berasa sentiasa dekat dengan cintaMu ya Allah,
ampunkanlah dosaku dan berikanlah aku petunjuk dan hidayahMu

dan janganlah Engkau pesongkan diriku,
setelah engkau berikan hidayah dan petunjukMU,
jadikanlah aku di kalangan orang-orang yang beriman,
orang-orang yang mencintaiMU,
orang-orang yang mencintai Rasullulah SAW,


Aku berdoa kepadaMU,
jadikanlah diriku sentiasa mengingatiMU,
ketika duduk,berdiri,makan,minum,tidur,
dan di dalam segala apa jua pun yang aku lakukan,

jadikanlah segala perbuatanku ini,
di dalam kawalnMU,
tanganku,kakiku,lidahku,
dan semua nikmat yang telah Engkau kurniakan Ya Allah,

Aku ingin sekali merasai cinta agung,
cinta yang agung,
yang tidak dapat ditandingi ,
cinta kepadaMu Ya Allah

Ampunkan lah dosa hambaMu yang hina ini,
terimalah taubatku dan kurniakanlah aku hidayah dan petunjukMU,
Hanya kepadaMu tempat aku bermohon,
Engkaulah yang Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani..


Assalammualaikum.....

Friday, July 31, 2009

1/8/2009

Pada hari ini
puisi di bawah ini
merungkaikan segalanya
Aku mohon padaMu ya Allah
kurniakanlah aku kesabaran ,ketabahan dan kecekalan hati
untuk aku meneruskan hidup ini

PUISIKU
Kadang kala hati terdetik
dan bertanya
adakah ujian dan dugaan datang berterusan

Tapi yang pasti
Hidup adalah suatu dugaan
Dugaan berat dan ringan

Semua itu adalah takdirNya
Tapi semua dugaan
Tidak akan ada
Sehingga tidak tertanggung oleh hambaNya

Mari kita redha dengan kehendakNya
kerana pasti semuanya
Akan ada hikmah di sebaliknya

Karya,
NUR ANIS

mimpi VS realiti

Kadang kala hidup ini
bagai suatu mimpi
yang mungkin akan menjadi realiti
pada suatu hari

Tapi adakah realiti itu akan menyenangkan hati
atau melukakan hati
tentunya tiada jawapan yang pasti
jika melibatkan soal hati

kerana hati terlampau menghalusi
antara fantasi dan realiti
dan menjadikannya sebagai mimpi
yang mungkin akan menjadi realiti

ditulis oleh,
NUR ANIS BTE NORDIN

idea yang datang tiba -tiba

Hatiku tetap denganmu
walaupun jauh berbatu
Akan ku tunggu,
dirimu selalu

Tanpa jemu
kerna dirimu
membuatkan diriku
bahagia selalu

Selamanya..

Friday, July 17, 2009

i am now having mental problem

if anyone see me laughing suddenly
dont be suprised
i am totally in pressure

Saturday, May 30, 2009

holiday

cuti sem 2
menarik?
bosan?
apa kata anda
ok jew?

Monday, April 20, 2009

love vs cinta

Aku ingin mencintaimu dengan sederhana:
dengan kata yang tak sempat diucapkan
kayu kepada api yang menjadikannya abu

aku ingin mencintaimu dengan sederhana:
dengan isyarat yang tak sempat disampaikan
awan kepada hujan yang menjadikannya tiada

keliru ??

Kadang diriku ragu-ragu…
Sering hati ini bimbang….
Bahkan sesekali tersesat….

Kucari dirimu lewat kontak jodoh
Kudatangi bayangmu melalui peramal
Tak segan-segan kukorek kau lewat kuburan

Ternyata…ah…
Hanya dengan istikharahlah
Allah meridhaiku

Sunday, April 19, 2009

Ya Allah,tabahkanlah hati hambaMu ini

Allah answers our prayers in 3 ways.

First He says YES and gives us what we ask.

Second, He says NO and gives us something better.

Third He says WAIT and gives us the best and at the time that HE thinks is good for you.

Well, as a Muslim, that is our guiding principle.

So, Fikir-fikirkan

Thursday, April 16, 2009

stress is at the peak now!!

puisi cintaku

Hiduplah sesuka hatimu,
sesungguhnya kamu pasti mati,
cintai siapa saja yang kamu senangi ,
sesungguhnya kamu pasti akan berpisah dengannya,
lakukan apa sahaja yang kamu kehendaki,
sesungguhnya kamu akan memperoleh balasannya..

-anis-

Wednesday, April 15, 2009

apakah itu cinta??

jangan sesekali meninggalkan cinta,
namun jangan terlalu dekat dengannya kerana hidup ini penuh dengan iblis dan syaitan
yang sanggup menggoda manusia untuk membuat dosa dan cinta
adalah sasaran dosa

Monday, April 13, 2009

sahabat

Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Kawan pendamping yang soleh ibarat penjual minyak wangi. Apabila dia tidak memberi minyak wangi, kamu akan mencium keharumannya. Sedangkan kawan pendamping yang buruk ibarat tukang besi. Apabila kamu tidak dijilat oleh apinya, kamu akan terkena asapnya.” (Hadis riwayat al-Bukhari)

the engine of study week

today,i get up early..erm..with a shock
did u know why?
i did not planned to sleep actually
and when i woke up
i saw my laptop and with the assignment halfly done
i smile ..and say nice
ha ha

Saturday, April 11, 2009

saya dengan assignment ....

hari ni dah hari Sabtu,7 hb april 2009.Erm..Seperti biasa,jam 7.30 pagi di kerusi dan buku di depan mata.
Saya amat menyukai hari sabtu kerana masih ada cuti untuk esok.Tapi,saya paling suka mendengar bunyi burung-burung berkicauan di tingkap pada waktu pagi kerana bilik saya di UTM ini menghadap pemandangan yang indah diciptakan oleh yang Maha Esa.Hambamu ini amat mengagumi ciptaanMu ya Allah.Daripada kejadian alam semesta sehingga kepada manusia.Saya sebagai perempuan,amat menghargai anugerah Allah SWT kerana telah menciptakan saya sebagai seorang perempuan.
Hari ini saya berasa "simple".Tiada kegembiraan atau kesedihan melebihi had laju.Semuanya normal.Alhamdulillah ke hadrat illahi.
Hari ini,saya berasa sangat gembira kerana saya berbual-bual dengan mama saya.mama sentiasa menggembirakan hati saya ketika saya berbual-bual dengan beliau kerana apabila dapat bercakap dengan beliau ,saya akan sentiasa tersenyum kerana mama saya seorang yang periang.Saya yang sedang penat belajar akan menjadi terus bersemangat untuk terus belajar.
Begitu juga dengan semua ahli keluarga saya.Disebabkan keluarga kami sangat periang, saya beras amat tidak sabar sekali untuk pulang menemui ayahanda dan bonda pada cuti semester 2 kali ini.Wah,tentu seronok.Rinduku kepada adik-adikku juga sudah setinggi Gunung Everest.Amalina,Aslam,Aishah dan Athirah ..kaklong amat merindui kamu..tunggu kaklong balik ye!!muah..flying kiss for you

Tuesday, April 7, 2009

aku berharap tergolng dalam org2 yg sabar

tiada kata akhir untuk belajar, seperti juga tiada kata akhir untuk kehidupan, dan hal yang paling sulit dalam hidup ialah...belajar untuk sabar —

Tuesday, March 17, 2009

erm..

if u all want to know i felt so tired these few days
i dont know
everything seems to be not in order
i spent most of my time
for painful body
i am not sick
just tired and not energetic
i think i should take some isotonic drink
should i?
and some more programming assignment
it really drives me crazy
i am dying doing the assignment
that is my weakness
but i will not give up
and i will never give up
maybe i am not up to the standard A+
but it possible to happen right
who knows?right??
anyway if someone willing to lend a hand to help me in c++programming
u are most welcome
ok,then
i will be back in next post
tata...

Saturday, March 7, 2009

salam dariku kepada semua

Mari Belajar Bersama
Seperti kata bijak, "belajarlah dari buaian hingga ke liang lahat". Mari kita belajar bersama, hidup ini adalah ladang ilmu, sumbernya adalah "mata air" oleh karenanya "mari belajar menukik ke kedalaman mata air", mencari hikmah untuk bekal hidup lebih bermakna. Selamat Datang ke blog sederhana ini, media buat diriku dan para pembaca budiman belajar bersama.

Saturday, February 28, 2009

hari ni saya pergi kelas mr.affendi

Kelas Mr.Affendi adalah kelas paling saya suka.Lecturer Mr.Affendi ialah lecturer paling saya suka dalam hidup ini sepanjang saya dalam sesi pembelajaran.Saya amat suka belajar Bahasa Inggeris.Saya suka belajar ...Hari ini juga saya cakap dengan mama saya ,saya amat merindui keluarga saya terutamanya adik-adik saya..Bila nak dapat balik ni??miss u so much athirah and aishah and aslam and amalina too.

Friday, February 27, 2009

erm..hari ini tak tahulah

mungkin hari ni lebih baik dari semalam
mungkin kah tidak?
Ketahuilah teman,sebenarnya cintamu tak bertepuk sebelah tangan kerana apa yang kau rasa itulah yang ku rasa.Aku tahu aku mungkin juga begitu jika berada di tempatmu.Mungkin kerana sikapku yang acuh tak acuh,kau tidak yakin denan perasaan sendiri untuk berterus terang denganku.Kau mungkin takut kecewa untuk menerima jawapan dariku yang mampu mengecewakan dirimu.Sebab itu kau pendamkan perasaan.Namun,sampai bilakah ia akan berakhir.jika dirimu dan diriku saling memendam rasa??just say it right to my ear..Plz

Tuesday, February 24, 2009

hari ini penuh dengan dugaan

aku tak tahu nak kata apa..
(almost cry)
life is all about crying
..Ya Allah,tabahkanlah dan cekalkanlah hati ini untuk
berusaha dengan lebih gigih
aku pasti sesuatu yang berlaku pasti ada hikmah
di sebaliknya

Sunday, February 22, 2009

hikmah

Aku mahu tinggalkan dunia dalam sujudku
SUATU malam ketika aku sedang nyenyak tidur tiba-tiba aku melihat seolah-olah ayahanda menjelma di hadapanku. Perasaan kasih pada ayahanda tidak dapat ditahan-tahankan lagi, lalu aku berteriak: "Ayah... sudah lama tiada berita dari langit sejak ayahanda tiada!"
Waktu itu aku terlalu rindu setelah beberapa hari ayahanda wafat. Ketika aku sedang memanggil-manggil ayahanda, muncul pula para malaikat bersaf-saf lantas menarik tanganku, membawa aku naik ke langit.

Apabila aku mendongak temampaklah istana-istana indah yang dikelilingi taman-taman pawana serta anak-anak sungai mengalir saujana mata memandang.
Keindahan istana demi istana dan taman demi taman berjajaran di hadapan mata begitu mengasyikkan. Dari celahan pintu-pintu istana tersebut menjelmalah para bidadari seolah-olah patung bernyawa yang sangat jelita, sentiasa tersenyum dan bergelak ketawa. Bidadari itu berkata kepadaku: "Selamat datang wahai makhluk yang diciptakan syurga untuknya, dan kerana ayahanda kamu, kami diciptakan..."
Malaikat itu terus membawa aku naik ke langit seterusnya sehingga memasuki sebuah tempat yang dipenuhi istana-istana yang lebih indah daripada sebelumnya. Cahayanya bergemerlapan.
Dalam setiap istana itu terdapat rumah-rumah berisi pelbagai perhiasan indah yang belum pernah dilihat mata, tidak terdengar di telinga dan tidak pernah tersirat di hati. Penghuni istana-istana ini sentiasa bergembira, bergelak ketawa dan ceria. Di istana itu terdapat pelbagai kain sutera nipis dan tebal. Juga terdapat selimut-selimut daripada sutera dengan pelbagai warna dan corak.
Di atas rak-rak kelihatan pelbagai jenis gelas diperbuat daripada emas dan perak yang sungguh menawan. Pelbagai jenis hidangan makanan, buah-buahan serta air minuman yang lazat dan enak tersedia untuk dimakan. Pemandangan di taman-taman pula sungguh memukau dengan aliran sungai yang warnanya lebih putih daripada susu, rasanya lebih manis daripada madu dan baunya lebih semerbak daripada kesturi.
Aku yang kehairanan dan takjub lantas bertanya: "Untuk siapakah tempat-tempat indah sebegini dicipta? Apa nama sungai-sungai yang harum mewangi ini?"
Malaikat-malaikat itu menjawab:
"Tempat ini adalah Firdaus, tempat paling tinggi dan tiada lagi syurga di atasnya. Syurga Firdaus ini khas untuk singgahsana ayahandamu, semua rasul, nabi, para syuhada dan syiddiqun yang dicintai Allah. Sungai ini bernama al-Kautsar yang telah Allah janjikan kepada ayahandamu."
Aku bertanya lagi: "Di mana ayahandaku?"
Malaikat-malaikat menjawab: "Sebentar lagi ayahandamu akan datang menjemputmu!"
Tidak lama kemudian aku ternampak istana-istana yang sangat putih dan permaidani yang tersangat indah. Tiba-tiba aku sudah berada di atas permaidani yang terbentang di atas singgahsana. Aku ternampak ayahandaku sedang berehat di atas singgahsana tersebut dikelilingi sekelompok orang yang tidak dikenali. Ayahanda menarik tanganku dan mencium dahiku berkali-kali.
Ayahanda berkata: "Selamat datang wahai puteriku!"
Lalu ayahanda meletakkan aku di atas pangkuannya dan berkata lagi:
"Wahai puteriku, tidakkah engkau lihat apa yang telah dijanjikan Allah kepadamu dan yang akan engkau perolehi?"
Ayahanda menunjukkan istana-istana yang disaluti bermacam-macam hiasan yang indah menawan serta berkilau-kilauan, saujana mata memandang. Ayahanda berkata: "Inilah tempat tinggalmu, kediaman suamimu, kedua-dua anakmu serta orang-orang yang mencintaimu dan mencintai mereka. Bergembiralah... engkau akan mengikut ayahanda datang ke sini beberapa hari lagi..."
Aku berkata: "Kalau begitu senanglah hatiku dan bertambah rindu pada ayahanda."
Selepas berjumpa beberapa ketika dengan ayahanda, aku terjaga. Tubuhku menggigil dan terasa takut yang amat sangat. Aku masih teringat-ingat bisikan ayahanda. Aku akan mengikut langkah ayahanda beberapa hari lagi. Aku masih ingat ayahanda berkata perkara yang sama sebelum wafat. Ayahanda pernah membisikkan bahawa akulah orang pertama yang menyahut panggilan Ilahi selepasnya.
Sejak hari ayahanda wafat lagi aku selalu menangis dan bersedih. Perasaan sedih makin terasa selepas bermimpi bertemu ayahanda. Aku tahu tidak lama
lagi aku akan meninggalkan dunia fana ini untuk bersama ayahanda tercinta di akhirat yang kekal, aman dan sentosa.
Aku menceritakan mimpi tersebut pada suamiku dan juga pembantuku Asma binti Umays. Aku beritahu saat ajal hampir tiba. Asma menunjukkan pelepah kurma basah untuk membuat usungan seperti yang dilihat dibuat di Habshah.
Aku tersenyum apabila melihat keranda itu. Aku berwasiat supaya jenazahku nanti dikebumikan pada malam hari agar tiada seorang pun yang marah apabila melihat jenazahku. Aku juga meminta suamiku supaya menikahi Umamah, saudara perempuanku. Umamah menyayangi anakku seperti aku menyayangi mereka.
Setelah merasa saat ajal hampir tiba aku membawa dua orang anakku menziarah makam ayahanda. Tubuhku terasa sangat lemah untuk memijak. Tapi aku gagahi juga untuk bersembahyang dua rakaat antara mimbar dan makam ayahanda.
Tidak lama lagi jasadku akan berpisah dengan roh. Aku akan meninggalkan dua puteraku. Lalu aku peluk dan cium kedua-duanya bertubi-tubi. Sayang, ibumu terpaksa pergi dulu...
Selamat tinggal sayangku, puteraku dan suami tercinta. Biarlah aku menghadap Ilahi tanpa tangisan sesiapa. Aku tidak sanggup melihat tangisan puteraku dan suamiku. Biarlah mereka berada di sisi makam ayahanda dan suamiku bersembahyang. Kalau boleh aku mahu tinggalkan dunia ini dalam bersujud pada Ilahi.
Aku terus meninggalkan dua puteraku dan membiarkan suamiku bersembahyang di masjid. Aku mengambil ramuan hanuth, sejenis pengawet mayat yang ayahandaku biasa gunakan. Aku siramkan air ramuan itu ke seluruh tubuhku. Kemudian aku memakai kain sisa kapan ayahandaku. Selepas itu sekali lagi aku memanggil Asma binti Umays yang sentiasa mengurus dan merawatku.
Pada Asma aku berpesan, "Wahai Asma, perhatikanlah aku. Sekarang aku hendak masuk ke rumah membaringkan tubuhku sekejap. Jika aku tidak keluar, panggillah aku tiga kali dan aku akan menjawab panggilanmu. Tetapi jika aku tidak menjawab, ketahuilah aku telah mengikut jejak langkah ayahandaku!"

Setelah sejam berlalu, Asma memanggil-manggil nama wanita itu tetapi tiada sebarang jawapan. Ketika penjaga itu masuk, dia terkejut apabila melihat wanita kurus cengkung itu meninggal dunia dalam sujudnya. Inna lillahi wa inna ilaihi rajiun...

***********
Aku dalam cerita di atas ialah Fatimah az-Zahra, anak Rasulullah dengan isteri pertamanya Siti Khadijah. Fatimah meninggal dunia dalam usia 28 tahun setelah 40 hari Rasulullah s,a.w. wafat dan jenazahnya dimakamkan di perkuburan Baqi' di Madinah. Masih adakah wanita solehah seperti Fatimah di zaman moden ini?